Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Faculty of Agriculture and Life Sciences

  

Po obisku Biohotela Dt. Danijel (https://www.stdaniel.si/) v Hruševici pri Štanjelu na Krasu in seznanitvijo s konceptom ponudbe ekoloških jedi in pijač ter povezovanja z lokalnimi ekološkimi kmetijami smo si ogledali koncept direktne prodaje zabojčkov zelenjave »Brevkina svežina« v Šmarjah (https://brevkinasvezina.blogspot.com/p/kdo-smo.html) ter po nočni vožnji prispeli v Lyon, kjer je bil 1.5. prosti dan za ogled mesta (https://en.wikipedia.org/wiki/Lyon). Naslednji dan smo obiskali zasebno kmetijsko fakulteto ISARA https://www.isara.fr/International in spoznali koncept izobraževanja, aktualne raziskave, trende, izvedeli o možnostih študija in praks preko Erasmus, poslušali predavanje o ekološkem kmetijstvu v Franciji in drugo predavanje o uporabi vmesnih posevkov detelj za uspešno pridelavo ekološke pšenice. Sledila je predstavitev koncepta direktne prodaje za skupino potrošnikov, ki se povežejo v društvo in naročijo pri ekoloških kmetih tedensko (ali na 2 tedna ali še redkeje) dostavo zabojčkov ekoloških pridelkov po vnaprej dogovorjenih cenah AMAP http://amap-aura.org/ pri čemer podpirajo predvsem majhne ekološke kmetije iz neposredne bližine (ni dolgih prevozov), se dogovorijo za pravično plačilo in so solidarni do kmetov, ko jim npr. pridelek pozebe. V avtobusu smo slišali še o drugih oblikah povezovanja za ponudbo lokalne (kratke preskrbne verige) in ekološke hrane javnim zavodom in za gastronomijo v obliki t.i. platform https://www.purpan.fr/wp-content/uploads/2019/02/07_gouvernance_vf.pdf , kjer so člani kmetije, javni zavodi in druge institucije v obliki različnih pravnih oseb in so pri prodaji pridelkov tudi minimalne marže, ker ni posrednikov. Sledil je ogled ekološke vinogradniške kmetije https://www.domainedeprapin.fr/ z degustacijo, skupnostne trgovine s pridelki in izdelki (pol ekoloških in pol konvencionalnih) Uniferme www.uniferme.fr in ekološke ovčerejske kmetije s predelavo v sire in jogurte z degustacijo https://www.facebook.com/La-ferme-des-lacaunes-1429487567102080/. Naslednji dan je po krajšem ogledu Avignona https://en.wikipedia.org/wiki/Avignon sledil obisk poskusnega raziskovalnega inštituta za ekološko kmetijstvo GRAB https://www.grab.fr/, ki so ga ustanovili ekološki kmetje oz. njihova društva za potrebe izvajanja aplikativnih raziskav aktualnih problemov v pridelavi ekološke zelenjave, vinogradništva in sadjarstva v JV Franciji, na drugih lokacijah so raziskave pod okriljem ITAB še za druga področja ekološkega kmetijstva http://www.itab.asso.fr/itab/english.php, samo osebno svetovanje in prenos znanja na kmetije pa izvajajo še druge zasebne in javne institucije. V Provansi je sledil je ogled pridelave zelišč trajnic in njihove predelave na kmetiji de Garbaud http://plantes-aromatiques-provence.com/ , kjer je polovica prihodkov od prodaje izdelkov ob sprejemu turističnih skupin na kmetiji. Po prenočitvi na obrobju Marseilla https://en.wikipedia.org/wiki/Marseille je sledil obisk tovarne naravne kozmetike L'Occitane https://fr.loccitane.com/l-occitane-invites-you-to-manosque,74,1,87870,1107744.htm, ki je leta 2008 kupila podjetje z ekološko kozmetiko Melvita in ponuja poleg naravne tudi kozmetiko iz ekološko pridelanih surovin. Videli smo znamenite nasade sivke oz. lavandina (hibrid) in se seznanili s pridelavo in predelavo na kmetiji Angelvin z 80 ha sivkinih polj https://www.lavande-valensole.fr/ . St. Tropez https://en.wikipedia.org/wiki/Saint-Tropez na Azurni obali je bil zadnji postanek s krajšim ogledom pred nočno vožnjo proti domu. Študentje pripravljajo podrobnejše opise obiskanih lokacij, ki bodo kmalu dostopne preko linka in na FB.

20190502 133206 brevkina4

gerbaund lyon

ISARA2

Kratko poročilo z linki pripravila prof. dr. Martina Bavec (9.5.2019), fotografije Petra Panter študentka programa Ekološko kmetijstvo - pobudnica in organizatorka ekskurzije

Obveščamo vas, da bo od 6. 8. 2018, omogočena izvedba e-vpisa v spletni aplikaciji AIPS za študente z opravljenimi pogoji za nadaljnji vpis.

Obvezno pozorno preberite in upoštevajte navodila (kliknite na spodnje povezave navodil):

- NAVODILA ZA ODDAJO DOKUMENTACIJE ZA NADALJNJI VPIS V 2018/2019
+ Navodila za izpolnjevanje vpisnega lista v elektronski obliki

- Navodila za oddajo PROŠENJ z opravičljivimi razlogi na Komisijo za študijske zadeve FKBV UM ( (vsako ponavljanje, napredovanje brez pogojev za napredovanje in podaljšanje absolventskega staža)
+ obrazec: Prošnja za Komisijo za študijske zadeve FKBV 2018/19

 

V primeru težav pri izpolnjevanju elektronskega vpisnega lista se obrnite na Referat FKBV!

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand