Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Faculty of Agriculture and Life Sciences

  

Po obisku Biohotela Dt. Danijel (https://www.stdaniel.si/) v Hruševici pri Štanjelu na Krasu in seznanitvijo s konceptom ponudbe ekoloških jedi in pijač ter povezovanja z lokalnimi ekološkimi kmetijami smo si ogledali koncept direktne prodaje zabojčkov zelenjave »Brevkina svežina« v Šmarjah (https://brevkinasvezina.blogspot.com/p/kdo-smo.html) ter po nočni vožnji prispeli v Lyon, kjer je bil 1.5. prosti dan za ogled mesta (https://en.wikipedia.org/wiki/Lyon). Naslednji dan smo obiskali zasebno kmetijsko fakulteto ISARA https://www.isara.fr/International in spoznali koncept izobraževanja, aktualne raziskave, trende, izvedeli o možnostih študija in praks preko Erasmus, poslušali predavanje o ekološkem kmetijstvu v Franciji in drugo predavanje o uporabi vmesnih posevkov detelj za uspešno pridelavo ekološke pšenice. Sledila je predstavitev koncepta direktne prodaje za skupino potrošnikov, ki se povežejo v društvo in naročijo pri ekoloških kmetih tedensko (ali na 2 tedna ali še redkeje) dostavo zabojčkov ekoloških pridelkov po vnaprej dogovorjenih cenah AMAP http://amap-aura.org/ pri čemer podpirajo predvsem majhne ekološke kmetije iz neposredne bližine (ni dolgih prevozov), se dogovorijo za pravično plačilo in so solidarni do kmetov, ko jim npr. pridelek pozebe. V avtobusu smo slišali še o drugih oblikah povezovanja za ponudbo lokalne (kratke preskrbne verige) in ekološke hrane javnim zavodom in za gastronomijo v obliki t.i. platform https://www.purpan.fr/wp-content/uploads/2019/02/07_gouvernance_vf.pdf , kjer so člani kmetije, javni zavodi in druge institucije v obliki različnih pravnih oseb in so pri prodaji pridelkov tudi minimalne marže, ker ni posrednikov. Sledil je ogled ekološke vinogradniške kmetije https://www.domainedeprapin.fr/ z degustacijo, skupnostne trgovine s pridelki in izdelki (pol ekoloških in pol konvencionalnih) Uniferme www.uniferme.fr in ekološke ovčerejske kmetije s predelavo v sire in jogurte z degustacijo https://www.facebook.com/La-ferme-des-lacaunes-1429487567102080/. Naslednji dan je po krajšem ogledu Avignona https://en.wikipedia.org/wiki/Avignon sledil obisk poskusnega raziskovalnega inštituta za ekološko kmetijstvo GRAB https://www.grab.fr/, ki so ga ustanovili ekološki kmetje oz. njihova društva za potrebe izvajanja aplikativnih raziskav aktualnih problemov v pridelavi ekološke zelenjave, vinogradništva in sadjarstva v JV Franciji, na drugih lokacijah so raziskave pod okriljem ITAB še za druga področja ekološkega kmetijstva http://www.itab.asso.fr/itab/english.php, samo osebno svetovanje in prenos znanja na kmetije pa izvajajo še druge zasebne in javne institucije. V Provansi je sledil je ogled pridelave zelišč trajnic in njihove predelave na kmetiji de Garbaud http://plantes-aromatiques-provence.com/ , kjer je polovica prihodkov od prodaje izdelkov ob sprejemu turističnih skupin na kmetiji. Po prenočitvi na obrobju Marseilla https://en.wikipedia.org/wiki/Marseille je sledil obisk tovarne naravne kozmetike L'Occitane https://fr.loccitane.com/l-occitane-invites-you-to-manosque,74,1,87870,1107744.htm, ki je leta 2008 kupila podjetje z ekološko kozmetiko Melvita in ponuja poleg naravne tudi kozmetiko iz ekološko pridelanih surovin. Videli smo znamenite nasade sivke oz. lavandina (hibrid) in se seznanili s pridelavo in predelavo na kmetiji Angelvin z 80 ha sivkinih polj https://www.lavande-valensole.fr/ . St. Tropez https://en.wikipedia.org/wiki/Saint-Tropez na Azurni obali je bil zadnji postanek s krajšim ogledom pred nočno vožnjo proti domu. Študentje pripravljajo podrobnejše opise obiskanih lokacij, ki bodo kmalu dostopne preko linka in na FB.

20190502 133206 brevkina4

gerbaund lyon

ISARA2

Kratko poročilo z linki pripravila prof. dr. Martina Bavec (9.5.2019), fotografije Petra Panter študentka programa Ekološko kmetijstvo - pobudnica in organizatorka ekskurzije

NOTE! This site uses cookies and similar technologies.

If you not change browser settings, you agree to it. Learn more

I understand