Krono vinske kraljice bo v letu 2019 nosila Meta Frangež

vk1 2019

V Radencih so pod okriljem Pomurskega sejma okronali 23. vinsko kraljico Slovenije.

Foto: Pomurski sejem/Jure Zauneker

Slovenske vinorodne dežele, vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino bo v letu 2019 predstavljala 22-letna Meta Frangež iz Gornje Radgone, ki sta jo na petkovi prireditvi okronala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, ki je bila tudi slavnostna govornica, in predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec.

Nova vinska kraljica je 22-letna študentka 3. letnika smeri vinogradništvo, vinarstvo in sadjarstvo na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru, prihaja pa iz družine, ki ima v lasti vinarstvo Hiša penin Frangež in jo odlikuje dolgoletna vinogradniška vinarska tradicija.

Znanja, pridobljena na fakulteti, je oplemenitila s tečajem za vinsko degustatorko in že večkrat sodelovala kot članica ocenjevalnih komisij na fakulteti in v krajevnih društvih. Dejavna pa je tudi pri predstavljanju vin v domačem vinarstvu, so še pojasnili v Pomurskem sejmu.

Nova vinska kraljica je po kronanju povedala, da je zelo vesela, da bo lahko promovirala slovensko vinarstvo in vinogradništvo. "Čeprav je kultura vina v Sloveniji že zelo visoka, si želim, da bi ta še naprej naraščala, tudi med mladimi," je povedala 22-letnica, ki bo krono nosila vse do konca letošnjega leta.

vk2 2019

23. Vinska kraljica Slovenije 2019, Meta Frangež – Foto: Aleš Maučec